Разследват шефа на института за паметниците на културата

в. Дневник

Разследват шефа на института за паметниците на културата

Софийската градска прокуратура разследва директора на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (бившия НИПК, сега НИОНКЦ) Георги Угринов за престъпление по служба при издаване на положителни становища за строителство.

Прокуратурата води три разследвания за нарушения в института, като едното от делата се води срещу Угринов, а другите две – срещу длъжностни лица от ведомството, съобщи обвинителят Борис Балев, който ги наблюдава. Той уточни, че всички разследвания са за престъпление по служба, по трите се чакат обемни експертизи и засега няма повдигнати обвинения.

По информация на „Дневник“ от прокуратурата данните за престъпление срещу Угринов са във връзка със строеж на къща в Несебър в близост до църквата „Св. Йоан“. Според обвинителите строителството на вилата, която първоначално е била на убития шеф на ВИС Георги Илиев, впоследствие прехвърлена на негови близки, е причинило сериозни щети на църквата. По техни данни паметникът на културата бил пред събаряне.

„Това изобщо не отговаря на истината – първите данни за пукнатини в църквата са от 1967 г., тя е била нееднократно укрепвана след това“, коментира пред „Дневник“ Угринов. Подчерта, че не става въпрос за нов строеж, а за „малко надстрояване на съществуваща от около 50 години баня, която не е архитектурна ценност“.

Друго разследване в прокуратурата е за строителството в некропола на Созопол, където са изградени около 200 вили. То се води срещу длъжностни лица от института, а не срещу конкретен извършител. По данни на обвинението в последните три години в Созопол са били издавани по 4500 разрешения за строителство годишно, като 60% от тях са за терени в некропола на Аполония Понтийска (над плажа „Харманите“). Разследването е установило, че при строителните работи са били разрушени множество археологически паметници на културата.

На няколко пъти сме сигнализирали прокуратурата, че при строителство в Созопол се разрушават някои от археологическите обекти, но са ни отговаряли, че няма данни за престъпление, интересно какво ще кажат по въпроса, репликира Угринов. От бургаската прокуратура казаха само, че говорителят им е в отпуск и до понеделник не могат да дадат информация по темата.

Шефът на института показа и две становища от комисии, назначени и одобрени от предишни министри на културата – Емма Москова и Стефан Данаилов, с които се определят режими за строителство в този район на Созопол. С тях се разрешава ново строителство както в границите на паметника, така и в охранителната му зона след съгласуване с института. „Ако изпратените на мястото археолози дадат становище за разрешаване на строителството и предписания как да се съхранят ценностите, аз на какво основание бих могъл да го забраня, щом всички изисквания са изпълнени“, попита Угринов.

Според директора на НИОНКЦ атаките срещу него са с цел да бъде закрит институтът, от който зависи строителството в силно атрактивни райони. По думите му вероятно зад това стоят и хора, чиито строежи не са получили одобрение, като делфинариума в Несебър, построяването на голям комплекс в Копривщица, спряното събаряне на хотел „България“ в София. Опонентите му пък твърдят, че той е формирал „държава в държавата“ и е превърнал института в една от най-корумпираните институции.
Угринов съгласувал проекти на съпругата си, но не препращал инвеститори към нея

Георги Угринов отговори и на твърдения от представители на прокуратурата и професионалните среди, че на практика е изнудвал строителни инвеститори, като ги е принуждавал обектите им да минават през архитектурната фирма на съпругата му Илка Дишлиева, за да им даде съгласие за строителство. Справка в информационния регистър ДАКСИ показва, че тя има 3 фирми – „Илка Иванова Дишлиева“, „Архилиния“ и „Иноарх“ – всичките за архитектурни и инженерни дейности. Угринов каза, че действително съпругата му изпълнява обекти, които са били одобрени от института, но те са малка част от хилядите строежи, минаващи годишно през одобрение. Тя е архитект, върши си работата, нека докажат кой от водените от нея проекти нарушава закона, коментира той. Поиска да чуе и конкретни доказателства кои точно инвеститори е препращал към съпругата си. Дори показа неин проект, който той лично не е допуснал до съгласуване в института, защото би довел до увреждане на паметник. „Ако някой е препращал към съпругата ми, не мога да отговарям, аз не съм го правил“, заяви още Угринов.

Вашият коментар