ЗАПОЧНА ОБСЪЖДАНЕТО НА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА НА НАРЕДБИ, СВЪРЗАНИ С ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

На интернет страницата на Министерството на културата са публикувани проекти на 4 наредби, свързани с прилагането на Закона за културното наследство. Това са:
1. Проект на Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движимите културни ценности.
2. Проект на Наредба за водене на Регистъра на експерти по чл.96, ал. 2 от Закона за културното наследство.
3. Проект на Наредба за формиране и управление на музейните фондове.
4. Проект на Наредба за реда за създаване на научни групи към музеите.
Заинтересованите лица могат да направят предложения или да изразят становища в 14-дневен срок от публикуването на проектите на наредби(до 23-ти септември вкл.). Проектите са публикувани в раздел Нормативни документи/Проекти на нормативни документи на интернет страницата на Министерството на културата http://mc.government.bg/page.php?p=141&s=397&sp=0&t=0&z=0

Един коментар за “ЗАПОЧНА ОБСЪЖДАНЕТО НА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА НА НАРЕДБИ, СВЪРЗАНИ С ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

  1. Уважаеми колеги от общинските музеи,
    Бихме искали да поставим за коментар следните проблеми, свързани с проектите за наредби, касаещи музейното дело. По силата на закона и наредбите излиза, че в общинските музеи работят хора без нужната професионална подготовка в сравнение с регионалните, а нали изискването за назначаване на длъжност уредник в който и да е музей е висше образование със специалност история/археология/етнография. Уредниците в общинските музеи също са завършили българските университети, както и работещите в регионалните музеи, и имат нужната квалификация за позицията, която заемат. И общинските, и регионалните музеи са самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка, които работят по утвърдени правилници, съобразно своя профил и обхват.Смисълът на тези наредби обезличава общинските музеи като културни и научни институции.
    Във връзка с проекта за Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движимите културни ценности общинските музеи се лишават от комисии за идентификация, за което ще трябва да търсят регионалните музеи. Оказва се, че хора, които досега са имали нужните знания, умения и опит за оценяване, изведнъж стават неспособни да извършват тази дейност, а в регионалните музеи в комисиите ще бъдат включвани специалисти с минимален трудов опит. Новият начин за идентифициране ще доведе и до финансови проблеми, свързани с фотографски услуги, заплащане на посещението на специалист от регионалния музей, а също така се усложнява и самия процес на откупуване на движимите културни ценности. Ние предлагаме да се допълни чл. 3 от проекта за Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движимите културни ценности, като се даде възможност и на общинските музеи да извършват идентификация на същите.
    И още веднъж да поставим въпроса каква е разликата между музейните колегии от регионалните и общинските музеи и как на практика се ползват допълнителните финансови средства, които получават регионалните музеи за работа с общинските и защо общинските музеи да бъдат лишавани от директна връзка с експертите от Министерството на културата.

Вашият коментар