От протокола на заседанието на МС – 26 август 2009 г.

Относно Закона за културното наследство

………………

Точка 7

Проект на Решение за одобряване становище на Министерски съвет по Конституционно дело № 11 за 2009 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министър-председателят.

Това касае Закона за културното наследство.

Министерски съвет счита текстовете оспорени от омбудсмана за конституционно съобразни.

Ако трябва да се каже нещо на тази тема?

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Мисля, че е редно аз да кажа няколко думи.

Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, това е закон, който ни беше подхвърлен от Нина Чилова, мина през Стефан Данаилов, който не взе отношение и ни остави като едно наследство, като един доста „горещ картоф”, по който ние трябва по някакъв начин този мандат да вземем решение.

Законът така е направен, че той е направен от някой против някой, а не от някой за културата. Точно това е, което вкарва в конфликт и институциите, и определени кръгове хора. Законът е много лош. Законът трябва да се преработи, според нас. Аз съм назначил  работещ екип, който е започнал да работи относно закона.

Лично нашето становище е, че Законът за културата можеше да изчака малко, да се подготви един приличен закон. Има примери държави, в които за културата изобщо и за историческото наследство не е необходимо да измисляме на българска почва някакъв особен закон. Можем да вземем закони, които добре работят във всички цивилизовани европейски страни и по един елегантен начин да го приложим в наши условия, защото то касае чисто духовната сфера.

Аз смятам като министерство да подкрепим становището на Министерски съвет, тъй като не можем да бъдем на различно мнение и да се противопоставим вътре в Министерски съвет. Длъжен съм да обявя, че в бъдеще трябва много сериозно да помислим върху този закон. Той е много сериозна спирачка за развитието оттук нататък. Този закон е кокошката и яйцето. Един път отива до кокошката, после се връща до яйцето, пак отива до кокошката и не е решен законът. Законът тук е министърът на правосъдието, тя сигурно по-добре разбира. Трябва да имаме категоричната воля, за да решим този закон, тъй като преди това не е имало.

БОЙКО БОРИСОВ: С две думи това, което господин Рашидов казва. Ясно е, че ние ще се стараем да правим поправки в този закон, защото той не само че не е съвършен, а не третира и жизнено важни неща.

В момента омбудсманът атакува два текста пред Конституция съд. Ние считаме, че не можем да подкрепим омбудсмана в частта, че те са конституционносъобразни.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Те не касаят Конституцията. Те са чисто правни въпроси, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова оставаме на Конституционния съд са си вземе своето решение. Това е.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Подкрепям господин Рашидов.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

Тъй като Конституционният съд иска от нас становище, от Министерство на културата и съответно от Министерски съвет, ние им пращаме това становище, че според нас омбудсманът не е прав, атакувайки тези две точки пред Конституционния съд. Това е смисълът на точката.

Вашият коментар