21 comments on “Недомислена рапсодия

 1. поздрави за вашия достоен отговор на инсинуациите на въпросната г-жа..

 2. Не съм историк. Но доста неща съм прочел за времето от 1940 до 1944год.
  Още през 1990год в книгата ЛЕТЯЩИ КРЕПОСТИ НАЗД БЪЛГАРИЯ – Румен Руменин описва ЧЕ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНАТА СЛУЖБА ЗА ВЪЗДУШНО НАПАДЕНИЕ Е ИМАЛА 2 ЛОКАТОРА ЛОРЕНЦ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ВАРНА НА ГАЛАТА. КАКВИ НАПАДЕНИЯ ОТ СЕВЕРОИЗТОК СА ЧАКАЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НЕ Е ЯСНО.
  Но да си дойдем на думата. Никой не ни е давал административно по договора с Германия Беломорска Тракия и Вардарска Македония. Казано е територии ще се разпределят от окупираните страни след войната. Не знам дали знете Почитаеми на почти една трета от Македония е била окупирана от Италиански войски. Нас в Солун са ни пуснали през 1943год , като отбраняваща войска. А при Драмското въстание през септември 1941год Славната Българска армия е избила между три и десет хиляди Гръцки граждани. В Македония Същата славна победоносна армия обединителка е избила около десет хиляди поданници на Кралство Югославия. Съгласен съм, че до договора от Нюи 1919год 27 ноември. Това е била Българска територия. Но защо сме подписали редица договори след 1934 и 1937год с които сме признали тези територии и тези поданници за чужди. аз не знам
  Иначе България не е можела да прати войска на Източния фронт защото нямало кой да брани Третия Райх при Англо Американска атака посока Плоещ през Солун и Кавала. Не забравяйте, че Ромел е разбит в Африка през май 1943год.
  Та да си дойдем на еврейската тема. В закона за данъците в Царствотго от май 1941год е казано че жителите на окупираните /а не присъединени / територии от 06.04.1941год плащат данъци ,такси берии и мита на Българското Царство. Българския език е обявен за официален, Българското законодателство е валидно и над окупираните народи и 360 учители заминават да учат на Бъйлгарски език Аборигените. По Действащата тогава конституция Всеки роб стъпил на Българска земя става свободен човек. А Евреите се оказва, че са били роби и за това 11363 заминават за Треблинка.
  Има още факти но неискам да споря с вашите Царственни чувства.

 3. А госпожата Коен дали има обяснение, защо 50 000 евреи напуснаха България през 1948 година. Изгонени ли бяха от комунистите или просто не са се чувствали отговорни, съпричастни и истински български граждани? Един въпрос към големият мозък по-горе, Георги Русев. Колко евреи бяха убити от българи по улиците на България и колко българи бяха разстреляни от евреи по улиците на София?

 4. Господин Станчев,
  Добре ми е известно, че разговор с националсти като вас е все едно да се разговаря с развалено радио. Много погрешна е вашата критика, според която нямам право да коментирам българската история, защото (според вас) принадлежа едновременно към три малцинства : еврейско, музикално и неисторическо. Очевидно смятате, че права за това имат хора, които не спадат към никакви малцинства. Прочели сте историческото ми есе по начин, по който ви се е искало да го прочетете, а вашето възмущение (всеки има право на мнение!) иде преди всичко от фактът, че именно аз се произнасям по темата. Не знам дали съзнавате и вие, и любезната редакция, която е публикувала вашия текст, колко дискриминационно е това гледище, колко е нецивилизовано и колко няма нищо общо с темата, която използвате само като повод да пласирате собствените си идеи. Прочетете Протоколите на Светия синод от периода 1940-1944 г. и казаното в тях от митрополитите Кирил, Стефан, Паисий, Йосиф, Неофит и всички останали и ще видите откъде съм черпила знание и идеи за написаното от мен.
  Останалото са празни приказки, които хора като вас дрънкат като ръждясали оръжия в защита на самите себе си.

 5. Ех, Люси, Люсиии… Не съм те виждал от години, а пък и никога досега не те бях чел. Язвително остроезичие – поклон на гнева и на езика ти. Не съм сред компетентните по темата (затова и не пиша исторически статии :-), но изпитах удоволствие от стила ти и се смях сърдечно.

 6. „… тоя беден народ от трудолюбиви и честни селяни два пъти се нарежда, въпреки чувствата си, на страната на противниците на Великобритания. За негово нещастие, той се оглавява от чужда на националните му интереси династия и се ръководи от корумпирана и подкупна интелегенция…“ /реч по Би Би Си на 18 юли 1944 г./

  „Какво ще бъде мястото на България на подсъдимата скамейка, когато нещастната и подла роля, която тя играе в тая война, се открие и народите на Югославия и Гърция чрез техните представители покажат на масата на примирието със съюзниците мрачната картина на делата на българската армия, извършени в техните страни от българите като ЖЕСТОКИ ЛАКЕЙ НА ПАДНАЛАТА НАЦИСТКА СИЛА …“

  Реч на Чърчил пред Камарата на Общините на 2 август 1944 г.

 7. Лиляна Паница да не се обажда, понеже всички знаем какво мекере си беше Тошко. Пък и аз няма да водя разговори с натруфени неолиберали, сиреч прикрити дърти комуняри.

 8. Скъпи ми господин Стан4ев,из4етох с наи голямо удоволствие текста.Толкова отдавна не бях срещала някои, които да мисли като мен по тази тема!Спомних си и прекрасни моменти от недале4ното ни минало. $ест е за мен, 4е те познавам.От сърце ти желая добро здраве и свеж ум, за нещастие на госпожата Коен, която доколкото си спомням добре се възползва от българската държава и сега защо да не я поуплуе малко. Няма нищо добро на този свят,
  останало ненаказано.

 9. Как дяволите четат Евангелието:
  Г-н Станчев, нека и аз ви покоментирам малко, защото някои неща в моята статия направо изопачавате, а за други просто сте вопиещо некомпетентен..

  1.“след Ньойския договор сме имали двама монарси, е направо съкрушаващо“

  Няма такова твърдение в моя текст.

  2. Всеки има право да тълкува текстовете на Стефан Груев и на Симеон Радев, както намери за добре. Те не са чиста документалистика.

  3. Или не сте чели Дневника на Филов (заедно с началната студия на Илчо Димитров и Послеслова), или просто заблуждавате хората. В текста на Послеслова (писан през 1990 г., което ме кара да се съмнявам в някои изнесени детайли), Илчо Димитров казва следното:
  „През 1979 и 1980 ми бе възложено ОФИЦИАЛНО да подготвя Дневника на Б.Филов за издаване. Каза ми се, че има разрешение от Людмила Живкова, която тогава, като член на Политбюро на ЦК на БКП, възглавяваше цялата „духовна сфера“.
  И още:
  „Длъжен съм да изтъкна благотворната роля (за издаването), която изигра тогавашният секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов.“
  Е, господин Станчев, със или без разрешение на Политбюро на ЦК на БКП е издаден дневника в 500 екземпляра? А какво бил казал Т.Ж. на Илчо Димитров на четири очи, народът казва „Оди го провери“.

  4. „Заслепението и резигнацията, която г-жа Коен изпитва към цар Борис III, личат и от снимковия материал, подбран за статията. “

  Ще трябва да ви разочаровам. Снимките към статията са подбирани от редакцията на „Биограф“. Снимката от Олимпийските игри от 1936 г. е публикувана в „Der Spiegel“ през март 2011 с много унизителен за Борис Трети коментар.

  5. Колкото и да не ви се вярва, има документи от разговорите на Хитлер с Борис Трети. Някои от тях са цитирани дори в „Спомени на Царица Йоанна“ (подготвени от Артиери) от 1964 г., но някои искат много това издание да бъде забравено. В него многократно се цитира неизвестен в България „Дневник“ на Борис Трети, откъси от който могат да се намерят в американски и други публикации.

  6.“Оттук нататък авторката започва да се занимава с тъжната съдба на онези 11 343 евреи от Тракия и Македония, макар много добре да знае, че това не са български граждани, че в тези земи властна е немската комендатура и пряка намеса от българска страна е невъзможна“

  Нямам сили и думи да коментирам този ваш отвратителен текст. Аз „не се занимавам“, господин Станчев, това е историята на моето семейство, от което 58 души изчезнаха през 1943 г. в газовите камери в Треблинка. Как си позволявате да поругавате 7200 депортирани от българска войска и полиция евреи от Скопие и Битола, с вагони на БДЖ и под прякото ръководство на Александър Белев (искате ли снимки на Белев от депортацията?, организирана от Българско туристическо бюро „Балкан“ и заплатена от Комисарството по еврейските въпроси в София по 250 Райхмарки на унищожен евреин, включително децата ), много от които с кръщелни свидетелства на чист български език (мога да ви изпратя свидетелства на моето семейство, за да ги имате за спомен) и на хора, които са общували помежду на български. Така че вашата историческа подготовка явно е изключително слаба и не ви дава никакво право да се произнасяте по въпроса на депортацията. Голямо е желанието ви да я умаловажите, както и на всички негационисти.

  7.“По въпроса с „телеграмата“ на владиката “

  Засрамете си! Готов сте да поругаете Българската православна църква, дълбоко уважавана от мен и семейството ми, за да защитите Кобурга. По-добре прочетете внимателно Протоколите на Светия синод . Има чудесно издание по въпроса от 2002 година, което очевидно не ви е известно, както не ви е известна и книгата на Цветан Тодоров по същия въпрос. След като малко се пообразовате по този въпрос, извинете се, ако не на мен, то поне на БПЦ. Тя заслужава това!

  8.“между Тел Авив и Ерусалим, където 50 000 дръвчета символизират признателността на спасените български евреи. “

  Г-н Станчев, направо сте смешен! Май сте виждали Ерусалим и Тел Авив само на снимки, затова ви се привиждат дръвчета с имената на царя и царицата. Имаше такива инициатива на няколко евреи-монархисти в Израел, които самоволно се опитаха да засадят дръвчета, но те бяха ИЗКОРЕНЕНИ, защото Музеят на Холокоста н Ерусалим не признава никаква роля на цар Борис по спението на евреите. Не е лошо да го посетите, преди да се произнасяте по толкова деликатни теми.

  9. Излишно е да ви оборвам повече.
  В статията ми има една единствена грешка, станала при отпечатването (сбъркана е годината на Конференцията на Ванзее), но вие дори не сте я забелязали, защото очевидно сведенията ви за този период се простират до Софийското поле.
  Колкото до термина „кандидат за военнопрестъпник“, той за съжаление не е измислен от мен. И.Съществува такова искане, внесено от

 10. Защо българската войска, правителството и евентуално царят не депортираха 50000 евреи от България? След като направиха това в Македония, където са администрирали областта под наблюдението на немците, то би трябвало без проблеми да направят същото в стара България, след като тук са били пълни господари. Верощтно най-добре би могла да отговори г-жа Коен на този въпрос.

 11. Със съжаление прочетох написаното тук… Не защото то страда от нещо, напротив, а заради факта, че се е наложило да опонира на такъв уважаван човек като г-жа Леа Коен, много сериозно име в българското демократично движение от началото на 90-тте години.

  Много жалко, че трябваше да прочета как статията й повтаря чисто и просто основните постулати на българската комунистическа история.

  Това вероятно е от чувствителност към опитът да се погледне обективно на българската история от този период, който много хора смесват кой знае защо с български национализъм (доколкото изобщо нещо, останало от последния), само че тя е неоснователна, ако е така, разбира се. (Защото чисто исторически материалът на г-жа Коен е в голямата си част, със съжаление трябва да го кажа, неточен.) Чувствителност следва да има всеки нормален гражданин към шовинизма, но към българската национална драма, каквото всъщност представлява целият следвъзрожденски период на българската идея – сиреч първата половина на 20-ти век – чувствителността би следвало да е друга и следва да бъде, за да бъде акдекватен подхода, опряна на обективно погледнатите факти и събития..

  Като се повтарят изкривените исторически дитирамби на българския комунизъм, няма да се спасим от лумпенския национализъм, ами ще му отворим път…

  Това никак не е добре. Седемдесет години по-късно е време за чисто исторически обективизъм. Нещо, за което ни съветва съвсем основателно г-жа Айн Ранд. Ще рече, предзаданията на идеологическите щампи да си идат в техния си исторически период.

  Макар, разбира се, целият спор да има чисто исторически измерения, крайно време е за такъв подход

 12. Imtersno koi vnaq tozi termin „: kandidat- voennoprestapnik? TYakova neshto nqma!

 13. Прочетете книгата на Г-н Самуел Ардити, където той ясно казва, че само евреите комунисти са останали в България и като комунисти са опитали да си припишат всички заслуги, затова и Леа Коен, чийто баща е осъждал на смърт хора като член на „Народния съд“ се опитва да повдига непрекъснато тези въпроси.
  А хиляди други българи са застреляни без съд и присъда !!!
  Ето какво например споделя проф. Михаел Бар-Зоар, автор на издадената в Израел и САЩ книга “Извън хватката на Хитлер”, пред в. “Труд” (17 март 2011 г.) на въпрос за международната известност (или, по-скоро, неизвестност…) на съдбата на българските евреи и за ролята на монарха:
  “Знаете, аз съм малко болен по този въпрос. Написах книга, направихме и документален филм по нея, но този подвиг на българския народ, пример за толерантност и за хуманност, за помощ на по-слабия и на гонения – това е нещо, което целият свят трябва да знае. Сега не го знае.
  – А защо е така?
  – Комунистите бяха в много неудобно положение. Защото – кой спаси българските евреи? Църквата, профашисткото мнозинство в парламента и царят. А кои са най-големите врагове на комунизма? Монархията, църквата и фашистите (…) Аз съм горд, че съм български евреин и за мен е дълг да осъществя тази идея.

  – България обаче не е спасила евреите от Тракия и Македония…
  – И никога не го е крила. Тези евреи не са получили българско поданство. Много тъжно е било. Единственият, който е надигнал глас, е бил митрополит Стефан. След като видял преминаващите през България влакове с онези нещастници в тях. Обърнал се към цар Борис. А той му отговорил, че е с вързани ръце. Не забравяйте, че за Германия тези земи никога не са били анексирани от България. В немските карти оттогава за Тракия и Македония пише “Unter Bulgarische verwertung”, т. е. “Под българска администрация”. За тях тези земи не са били част от България. Затова, според мен, и да се беше опитала тя да спре тази депортация, нямаше да успее… “

  Но като чета помиите на леля коеновица запо(чвам да съжалявам, че българското общество ги е спасило, защото виждате ли – те сега ни гледат пак отвисоко.

  Към Леля Пепова Коенова : ти си една дърта нечистоплътна вещица. Грозна, тъпа и префарцунена.

 14. Не е моя работа да взимам участие с мнение в тук разгърналата се разгорещена беседа („дебат“, „дискусия“ и „полемика“ са думи модни и можем и без тях), така че няма и да го правя. Не съм историк и не разбирам от тази наука повече от това, което прочитам по книгите понякога. Тук чета противоположни становища, свивам рамене и замълчавам. Похвалих единствено образното изразно майсторство на Люси и толкова, а кое е истина – ще преценят посветените.

  Но КАТЕГОРИЧНО не съм съгласен, че написаното от Люси е „дискриминационно“. По никакъв начин, ни най малко текстът не излъчва подобни значения и този, който ги долавя, чувства присъствието им единствено поради богатото си въображение. Болно ми е, когато видя, чуя и разбера, че по някакъв начин се парадира с малцинствена принадлежност (все едно етническа, народностна, религиозна, сексуална, физически неравностойна и т. н.). Обидно ми е, когато с нея – като с удобен универсален инструмент – се изкривяват живи и неотвратими факти. Опошлява се самата идея за взаимно уважение между хората, принадлежащи към дадено малцинство, и другите.

  Това е спор върху историята и Люси никого с нищо и по никакъв начин не е онеправдал. Моля в името на честния научен спор, останете само на полето на историята.

  Успех на всички!

  ББ

 15. Vazhiten sam ot vas g-jo Koen Vie metresata na dve epohi priutena pod krilceto na Liudmila Jivkova i na Jeliu Jelev ednakvo dobre se vaplatihte kakto v obraza na Iida za 30 srebarnika prodadiohte sobstvenata si savest ,taka i v obraza na Apostol Pavel koyto do kato propeyat parvi petli tri pati se otreche ot spasiteliyat.Car Boris III vinagi shte se pomni ,a propo koya byahte Vie Uvajaema gospojo,nyakoy pomni li vi oshte

  Atanas Atanasov

 16. Г-жа Коен претендира, че 58 нейни роднини били депортирани, следователно ликвидирани, без да споменава голямото количество преживялите от лагерите, които са регистрирани в много страни. Как можа да намери и преброи като депортирани толкова много изчезнали роднини не се знае. Изключително плодовита фамилия. Но главното което липсва. Бащата на г-жа Коен не е между тях. Спасен е от тези които той по късно праща на смърт. Ако това, което тя претендира, че е истина, съвсем сигурно е, че не би се появила на този свят, за да се мъчи да ни продава нейните „сензационни разкрития“. Самата тя е свидетел, че нейната теза е противоречие по само себе си. Акробатическата логика на комунистите да наричат бялото черно е вечно жива.

 17. През време на „отвратителният“ фашистки режим евреите можеха да емигрират свободно, с изключение на кратки периоди. Но една съветска подводница прати някои от тях на дъното на морето. Когато след девети те пак получиха възможност да емигрират, почти всички които не бяха окървавили ръцете си, се оттказаха от щастието да живеят в един съветски сателит. Защо г-жа Коен не отговори колко напуснаха България когато беше толкова лошо при фашизъма и колко напуснаха България когато беше рай при комунизъма. Отношението е може би 1:1000.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s