12 comments on “Овчаров сбъркал турски надпис с античен

 1. Забелязвам, че отговорът на Овчаров този път е далеч от по-ранните мегаломански приказки за Перперикон.
  Едно е да се тръби „Това е прорицалището на Дионис“, друго е да кажеш „Отговаря на описанията“… макар че – доколкото знам – това е твърде неясно описание и може да се отнася за всеки втори връх в Родопите.

 2. Това светилище въобще не е в Родопите.
  Така някога беше казал Фол и след него никой не смее да помисли, че е някъде другаде.
  Никъде обаче не е упоменато в древните документи, че е в Родопа. Навсякъде се говори за великата или свещенната планина. Определено Родопа нито е най-великата, нито най свещенната планина по тези земи.
  Просто това е една свещенните глупости на професор Фол …

 3. Немога да разбера едно нещо,защо е тази злоба и завист между хора които работят една и съща работа.Никога няма да се оправим докато сме с това мислене.Уважавам и двамата и двамата са дали много за Българската Наука и Археология.Трябва да си помагат а не да се нападат по медийте,защото тези медий ги четат къкто тук така и в Европа.Живота е твърде кратак за да се мразим и караме.

 4. Много интересни неща стават в българската тракология, няма що. Още по-интересни неща изобщо в българксата историческа наука. Явно ще продължават да гонят Овчаров по път и над път. Интересно ми след като го унищожат окончателно (то така и ще стане), какво следва? Д-р Китов му бяха забранили да копае, и сега го плюят посмъртно. Не че сравнявам Овчаров и Китов – далече съм от подобни аналогии. Просто се чудя след като смачкат Овчаров, с кого ще се заядат.

  Вместо да седнат и заедно да работят за прославата на българското културно-историческо наследство, а мръсните си ризи да ги перат по ВАК или по научни конференции. Проф. Фол е права, че в Интернет нищо няма, освен фалшиви, полу-фалшиви и горе-долу верни новини, написани на развален английски. Кой от изброените „удобрени“ от проф. Фол пише статии в Интернет на английски и прославя България? Всеки друг, къде с грешки, къде направо с лъжи, къде с некъдърност – а ние тук се чудим защо хората дори не знаят къде е България.

  С по-малко думи. Д-р Овчаров и сам може да се защитава, а пък ако го смачкат, няма да се почерня. Това което продължавам да се питам, кой ще осведомява света за нашето културно наследство, така че поне до славата на Хърватска или Румъния да я докараме. Даже не смея да мечтая за нива Гърция, Турция или, недай боже да съм толкова безумна, Италия.

  P.S. Светилището на Дионис е документирано и се намира „в пустинята на Родопите“. Друг е въпроса какви са били географските понятия тогава. Определено, Овчаров не е прав за Перперикон, защото древния източник също казва, че светилището е между Струма и Места, тоест, в Западните, а не Източните Родопи.

 5. Г-жо Охридска-Олсон, тъй като явно сте дилетант и не сте учила класически езици – да ви просветя за малко по темата. „Плочите“ са писани от местни турчета – овчарчета от околните села на Перперек – през 1980-те г. Писали са си имената на турски по камъните с пирон хорицата. ТОВА Е. Няма драма, няма наука тук, просто и ясно е. А оттук произтича и неграмотността и тъпотията на Н.Овч….

 6. Навремето, когато интервюто с Валерия Фол беше актуално, съм писал някакъв коментар. Днес – петък 13-ти – попадам случайно тук и гледам – моето име и имейл стоят и не багят, а текстът на коментара ми го няма никакъв. Някой може ли да ми обясни какво става?

 7. Здравейте г-н Делийски,
  Определено ства дума за технически проблем.
  Нямаме практика да изтриваме коментари освен в случайте, когато те по съдържание не се побират в преставата ни за добри нрави.

 8. Ето и в този случай. Отговорът ми към Вас беше публикуван като анонимен.

 9. искам да поздравя валерия фол за смелоста да разобличи овчаров той става за туристически мениджър но не и за археолог ако човек прочете древните автори там е описано на колко време път със кон е светилището на дионис

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s