ИНФОРМАЦИЯ

Скъпи приятели и съмишленици,
уважаеми колеги,
На тази страница ще публикуваме полезна информация свързана с дейностите по управление на културното наследство, неговата физическа и правна защита.

РЕШЕНИЕ № 7
София, 29 септември 2009 г.
по конституционно дело № 11 от 2009 г.,

за установяване противоконституционността на чл. 113, ал. 1, 2 и 3 от Закона за културното наследство (ЗКН), (обн. ДВ, бр. 19/2009 г.), както и на § 5, ал. 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на този закон.

Изтегли от тук

____________________________________________________________

С Т А Н О В И Щ Е

на Сдружение “Кръг БУДИТЕЛ”, прието на заседание на Управителния съвет на 14 септември 2009 г. относно Законопроекти № 954-01-10 и 954-01-11 за изменение и допълнение на Закона за културното наследство (изтегли от тук Stanovichte_Buditel)

___________________________________________________________

ЗАПОЧНА ОБСЪЖДАНЕТО НА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА НА НАРЕДБИ, СВЪРЗАНИ С ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

___________________________________________________

Относно Закона за културното наследство

„Регламент (ЕО) № 116/2009 на Съвета от 18 декември 2008 г.” относно износа на паметници на културата (кодифицирана версия)

изтегли от тук REGLAMENT ЕО № 116_2009

___________________________________________________________

Втори законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство

___________________________________________

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

___________________________________________

От протокола на заседанието на МС – 26 август 2009 г.

Правителственото становище по Конституционното дело

_______________________________________________________

С Т А Н О В И Щ Е

от Софийско нумизматично дружество по

Искане на Омбудсмана на РБ по чл. 150, ал. 3 от Конституцията за обявяване на разпоредбите на чл. 113, ал.1, 2 и 3 от Закона за културното наследство/ обн. ДВ бр.19/2009 г./, както и на § 5, ал. 2 и 3 от ПЗР на този закон за противоконституционни, тъй като нарушава правата на гражданите

___________________________________________________________

01. КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО – ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТИ И Българската култура: Приоритети, бъдещи отговорности – законодателни и управленски ангажименти ©ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА

___________________________________________________________

6 коментара за “ИНФОРМАЦИЯ

 1. imam vapros ot kade moga da si zakupa spisanie Buditel osvem 4res abonament. pital sam na siaka vesnikarska butka koiato sam vijdal v Sofia i vse mi kazvat 4e ne go polu4avat , molia pomognete mi!

 2. За съжаление разпространението на списанието остава голям проблем. Може да се абонирате или да го купувате от книжарница „Български книжици“ намираща се в пасажа на ресторант „Кристал“ между ул. „Раковски“ и ул. „6-ти септември“.

 3. Скъпи приятели,

  Създох Фейсбук група за Кръга Будител. Моля присъединете се към мен за да да опазим, съхраним, развиваме и популяризираме богатата култура, древната история и уникалното културно-историческо наследство на българския народ. Първоначално съададено около списание “Будител”, сега кръга включва множество учени, студенти, известни личности на изкувствата и културата, интелектуалци, и бизнесмени от цял свят.
  http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=62977035933

  Сърдечни поздрави,

  Росица Охридска-Олсон
  Кръг Будител

 4. Продължава да се говори за Траки и Тракийци

  Преди да се говори за „цивилизацията на траките в Южна България“ Трябва да се уточни Самото название ТРАКИ, защото още не е решен въпроса с езика и писменоста на народа населявал Големия и Малкия Рум. http://kamaraden.narod.ru/Farhat.htm

  Гърците говорят за Пелазги но те нямат Б и го заместват с П, а ние имаме планина Беласица. Тракийските конници не са изображения на ловни сцени, а датировки по Българския календар. Български Царе и Българско Царство са точните думи но все още се работи по въпроса за унищожаването на България и ще продължава да се работи. Ние сме тези които трябва да спрем това. НЯМА ВРЕМЕ!!! Събудете се!!!

 5. Календара обаче никой не може да го открадне но и никойне му обръща внимание !!!

  Сайта от където разбрах подробности за календара няма за цел да разпостранява Българския календар http://www.svetogled.hit.bg/1.htm а да го наложи като универсален и нямаше информация за това коя година е настоящата по Българския календар. Съгласно надписа на Иван Асен ІІ тази година е 7517 Крава, а не Вол както я пишат и говорят някои защото това има значение в шестдесет и стоидвадесетгодишния цикъл. Имам идея :
  По повод тази снимка http://www.panoramio.com/photo/25775286 – реших че няма да е зле който има възможност да прави ( на цветен ксерокс ) и да разпостранява българския http://bg.netlog.com/r_34bg/photo/setid=18458 календар и цифрофите стойности на буквите че ще е срамно ако някой чужденец те попита какво пише и не можеш да отговориш.Имам в предвид да се копират така файловете че когато листчето се прегъне през средата и се постави на масата като колибка, от едната страна да се вижда ностоящия, а от другата Българския календар. Другите два файла с азбуката да се копират на другата страна така, че зад настоящия календар да е копирана Глаголицата. http://www.svetogled.hit.bg/1.htm Имам в предвид прегънатата хартийка да е с размери като на личната карта, за да си го носим навсякъде където снимаме.
  http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s